Friday, 22 January 2010

. baGaimaNa PeroLehi HuBungAn Yg HaLaL .

. terdetik nk berkongsi ssuatu di cnie .
. yg mne mngkin ramai yg xbermint nk thu .
. apatah agy dunia skunk bnyk bnda yg berlaku .
. sgla masalah sosial yg jd sikt pon x amik sius .
. aien xmenuding jari pda sesape .
. skadar utk mngingatkan diri sndri dan rkn2 blogger lain .
*yg ckp nie pon 2x5 je tp BAIK cikit
. smlm bicara dgn ummi di talian .
. bunyi ayat mcm skema tp ini SERIUS .
. akhir2 nie aien dan si DIER slalu pkirkan hal nie .
. yg mane masing2 mahukan yg terbaik dlm hbngn .
. hal nie slalu di amik mudah bg pasangan lain .
. prnh x kite trpikir benar ke cara hbngn nie?? .
. yg dimksudkan hbngn laki dan pompuan .
. mmg diakui dan xdinafikan agy .
. TIADA istilah CINTA sebelom berKAHWIN .
. mksudnye perkhwinan adalah1 ikatan yg HALAL .
. ikatan yg dihalakan dlm agama islam .
. hanya perKAHWINAN bkn COUPLE .
. nmpk mcm sweet je bile trbayang psngn kite .
. tp ini la yg sbnrnye kite kena tolak bulat2 .
. lawan sgla cinta kite spya xdiberi kpda kaum adam 100% .
. kerna CINTA kite hnya milik Tuhan .
. tp mgkin bg aien dan kowang ini sngt sukar .
*betul aien pon mcm xleh nk hindarkan
. sukar utk mnolak perasaan yg dtg scara ttba .
. bile diutarakan tntg isu nie masing2 ade pndpt .
. ade brpndpt zaman nie xsama ngn zaman dulu .
. zaman dulu jodoh ditentukan oleh keluarga .
. sbb tu dowang xde mase utk berCINTA .
. skunk plak moden so xleh samakan mcm dulu .
*ini owang lah yg kate
. mcm ne plak kite nk dptkan hbngn yg HALAL?? .
. ustaz kate kalu nk mngelakkan maksiat kite kawen .
. ustaz habaq kalu nk cara halal kite kawen .
. ustaz bilang kalu nk cinta islamic kite kawen .
. tp kite kan masih muda agy ?? .
. sgt ssh utk dptkan 1 hbngn yg HALAL selain KAWEN .
. atas bantuan dan kata2 ummi aien .
. ini lah jwpn tuk sgala persoalan KITE .
" ummi prnh bgthu hal nie kat abg , kalu betul abg suka dan cintakan pompuan tu , doa lah dan mohon pada Tuhan agar ditemukan Jodoh dan minta jaga kan hbngn nie sehingga lah dipertemukan dlm 1 ikatan perkhwinan. skunk adik plak minx pndapat mcm abg . umi hnya bole nasihatkan sama mcm umi nasihatkan abg . kalu betul iman syg adik dan adik pon syg kan iman , minx dan doa pada Tuhan moga hbgn kowang di jaga dan dipertemukan jodoh . Bukn je kite kena berdoa, malah kite tinggalkan prkara2 yg bole mnjdi TALI KEMAKSIATAN dlm sesuatu hbngn misalnye MESEJ ke CALLING ke DATING ke and watever pon . jaga pndangan mata dan jaga haty kite . jgn smpai dtg nye 1 perasaan yg bole kite lex dier NO.1 dlm CINTA kite sbb CINTA kite hnya pada TUHAN . jgn la kite risau tntg mcm ne hbngn kite andai x contact antra 1 sama lain , sbb andaikata Tuhan dah tulis itu jodoh kite, Insyaallah perkahwinan lah janjinye utk kite ."
*kalu ikutkan pnjg lebar umi berceramah
. cukup lah jawapan ini aien kongsikan utk semua .
. pape pon tindakan kite selepas ini .
. mudah2 diterima oleh-NYA .
. aien pula dlm usaha sdikit demi sdikt mngubah hbngn .
. yg mane aien blaja utk x on-call slepas ini .
*kalu ikutkan dh sebulan lebey x on-call
. kami cuma text and kdg2 3G tnpa voice
*ehh sama jela hahaha
. ini utk peringatan diri aien jugak .
. sama2 kite renungkan =) .

3 comments:

nursarah said...

pandai2la bawa diri kalau bercinta.. ingat Allah selalu..

zam said...

takkan dapat hubungan halal nya kalau bercinta.Bercinta itu haram melainkan kawin.

yoro okino said...

mintak2 sya pon pandai2 jaga diri
amin2