Tuesday, 20 December 2011

Orang sangka aku Bidadari??


Rindu nak berkarang ayat kat sini... Hilang skill nak mengarut -_-!... Tapi yang peliknya kan harini tetiba niat nak update belog.. Nawaitu macam ehh ada laah!.. Ehh tak sangkaa!.. Hehehe!!... Ohh mungkin disebabkan mamat tadi buat lawak depan eden kot.. Hampagas, ekau punye pasal lah eden menaip!.. Cuma satu je, tak dapat detect kau budak sekolah atau remaja macam eden.. Sebab muka tak nampak matang kot.. Takpe, kejap lagi eden usha balik kau.. Haha! Upssssss


Kisah mamat ni, eden tak tahu interesting atau tak nak cerita.. Tapi dalam hati eden terdetik nak cakap 'Engkau ni macam jumpa bidadari depan mata pulak...'


Eden bawak bekal serawa doryan harini.. Alaaa DURIAN!.. Slank ayat sikit pun nak buat muka pelik -_-!.. Cuma roti je eden lupa nak tapau dari rumah... Melampau sangat kalau eden tapau kott.. Hilang akal nak dapatkan roti dari mana.. Tapi akhirnya melangkah jugak pergi kedai hujung bangunan office.. Nasib baik rajin giler harini.. Kalau tak, memang cicah biskut dengan doryan la jawabnyee...


Sampai kedai memang eden focus ROTI ROTI ROTI!.. Capai sekali dengan air tin 'K' bukan nama sebenar.. Pergi kaunter hulur note RM10.. Muka eden cool gile.. Rilex je cover baik punyee.. Sebab depan mata ada mamat hensem tu dengan rambut kerinting, cuma pendek.. Comel laa.. Boleh laa.. *Bak kata Eja Gay, kerinting itu SEXY* Tunggu je dia pulang baki.. Lama eden perhatikan tangan dia kira not RM10..  Itu baki untuk eden kee??.. Dalam kepala dah pelik, sejak bila duit seringgit kertas tukar colour warna merah?? Siap tambah angka '0' kat belakang!! Ekonomi Malaysia dah maju kee?? Hebatt, belum PRU13 dah berubah mata wang kita!! *PANGGG!!* Tersedar dari angan-angan!


Elok mamat tu hulur baki duit RM45.10... Huh??????... "Saya bagi RM10, bukan RM50"... Masa ni lah eden terdetik dalam hati 'Engkau ni macam jumpa bidadari depan mata pulak...' Korang tahu bidadari yang dimaksudkan?? Ahhh tak yah mention nama.. Eden malu ar puji depan-depan.. 

KAN BEZA TU RM10 DENGAN RM50??

Sumpah, lepas ni eden nak selalu pergi kedai tuu :)) Jom follow!

Thursday, 8 December 2011

Man Utd Kecewakan kekasih mereka.

Pity MENYUUU -_-! Sebagai penyokong Fantastik Bombastik yang setia-pia serta semangat juang tinggi seperti bukit belakang rumah, eden sikit pun tak kecewa MAHUPUN menangis teresak-esak mengalahkan bayi yang lapar susu ibu nya atas kekalahan ke atas BASEL. Huh!... Tetapi jujur, HATI KUH TEROBEK! Inikah balasan mu padaku?? Sanggup engkau semua mencantas, merobek, menyiat-nyiat, dan membakar hati kami dengan kemenangan yang berpihak pada BASEL ituu?? Sudah ku bilang, ambil je pemain import dari Harimau Muda.. Ada Nazmi yang comel itu!.. Tapi sayang, Uncle Alex degil.. Nak tunda laa, tunggu Nazmi matang sikit lah, itu ini.. Aaaahhhhhh!! Persetankan ituu.. Huh..! Whatever lah.. Eden still KIPAS MATI MENYU.. Hidup Man United :D *sekejap je tukar emosi*

Monday, 28 November 2011

AAaauummmm vs HHmmmmmm

AAaauummmmHmmmm.. "Babe, takde rezeki kite nak menang malam tadi.. Dah ditakdirkan sebegitu, ada la hikmah disebaliknya" ... Naaahh, meme semua akan cakap gaya gitu.. Dalam hati siapa tahu kan??... Eden bukan nak sambung kecewa pasal keputusan Harimau Malaya kita malam tadi.. Yelah, dalam Facebook ade yang maki hamun sebab marah.. Dalam Twitter semua hupdate rase kecewa.. AND dalam belog pulak ade yang pertikaikan mereka-mereka yang mengutuk Harimau Malaya.. Semua ade perasaan kan??.. Tak semestinya yang marah-marah sebab kalah, takde semangat patriotik.. Tak semestinya jugak yang bekap-bekap Harimau Malaya, takde perasaan dan tak kecewa.. Masing-masing ada cara nak meluahkan rase kekecewaan.. So bagi eden, TAK PATUT lah hanya kerana bola kite menghukum dan menilai Rakyat Malaysia ni ade semangat patriotik atau tidak... Semua orang ade semangat yang tinggi.. Sampai sanggup turun stadium ramai-ramai, hilang suara jerit sorakan, and macam-macam lagi.. Cuma bezanya cara kite meluahkan rasa kecewa itu berlainan.. TAPI toksah la sampai nak mencarut bagai.. Itu sudah lebih baayy.!! So babe, PEACE yoowww!

Thursday, 24 November 2011

Scandal Baru Saya.. Ehh Dia!

FIRST sebelum eden jadi "seperti kacang lupakan kulit" credit video to Encik Mimpi sebab dia adalah pemilik asal video ini!! *Tepuk tangan ramai-ramai* Memang best dan kreative kan cara dia hasilkan.. Saluteeee!.. Okay don lebih-lebih.. Actually sekarang remaja/remaji dah semakin kreatif and now semua nak hasilkan karya melalui youtube!.. Okay babe, sokong korang dari belakang depan kanan kiri.. BUT hasilkan yang sehandal sehebat 'EncikMimpi' bolehh??.. Okay, Matlufthi pun hebat jugak.. Hehehe.. Thanks to Blogger Aiman Azlan memperkenalkan bintang baru dalam hidup eden.. Errkkk, HIDUP EDEN??.. Oh my, saya tunangan orang -_-! Peace Hehehe..

Thursday, 10 November 2011

iPhone5 kepunyaan AKU

Hebat!!.. Hebat tak??.. Bagi eden meme hebat KALAU eden yang pakai iPhone5 ni.. Eehh eden mampu jo nak beli gadjet ni CUMA haritu poi bank, dalam bank yileek dah money.. Mano perginyee jang??! Hahaha eden meme tak menyimpan pun, itu yang pergi bank yileek money dalam tu.. Buat penat tenaga je pergi Hahaha!! Tapi serius, eden tengok video ni pun terGAMAM apatah lagi kalau nenek eden tengok.. Habisss tak tertutup mulut dinganga nya Termasuk lah korang.. Hampunnn!! Hehehe Enjoyed :)
Tapi, gadjet ni harus ikut kemampuan sendiri lah.. Kalau tak mampu, jangan coba-coba berlagak mampu.. Takut lain hari jadi Mampuiihhh ko jang! Jaga-jaga, peringatan je ni. Samalah peringatan untuk diri sendiri.. Haduiih, sakit mata tengok laser-laser canggih gini -_-!

Doa Untuk Jodoh

Doa jodoh..?? Hambooii korang semua, laju je tangan tuh kan klik button PLAY!.. Tapi boleh ker doa macam ni??.. Hehehe.. Betul-betul nak sangat gadis tu jadi jodoh dia kan.. Lawak-lawak jugak, ambil pengajaran jangan lupa.. Mendoakan kebahagiaan orang lain dengan jodohnya, itu yang sepatutnya tau.. Adiosss..

Tuesday, 1 November 2011

Officially Engaged

.: I'm Officially Engaged :.
.: 30.10.2011 :.
Masih belum berkesempatan upload pict di 'MukaBuku'

Friday, 21 October 2011

Ini namanya Nasihat ke?

Assalamualaikum salam Jumaat buat semua.. Agak lama menyepi kan since entry 'Ikat-Ikat' tuu hehe.. Busy??.. Tak jugak laa.. Persiapan??.. Biasa-biasa je.. Cuma ada beberapa masalah dan perkara yang perlu difocuskan sekarang.. Maka terpaksa ketepikan sejenak hal-hal berkaitan 'Ikat-Ikat' tu.. Ohh evrything okay-okay jew.. Dun Worry yeaa teman-teman..
Satu peringatan dan nasihat dari saya.. Walaupun hari bahagia itu akan tiba, jangan kita terlalu gembira sebab kadang-kadang dugaan yang lebih besar akan datang untuk Allah menguji kita berapa banyak kecekalan yang kita ada untuk menghadapi hari-hari esok yang sebenarnya tak tahu apa akan jadi.. Sebab kita hanya merancang, segalanya ditentukan Allah S.W.T.. Dan lagi satu, jangan campurkan masalah kerja dengan hal persendirian dengan hal kucing nak beranak dengan masalah jiran tetangga dengan problem paip air bocor. Jangan Jangan Jangan!!.. *Errkk jangan bagi saya merepek semasa sedang SERIUS*
Jangan kaitkan nasihat ini hanya untuk satu perkara.. Tetapi cuba kita gabungkan peringatan ini dan nasihat ini untuk semua perkara termasuklah masalah-masalah lain selain dari 'Ikat-Ikat' tu.. Seminggu lagi.. Doakan untuk kebahagiaan kita semua.. Okay, tolong kerahkan semangat saya untuk persiapan 'Ikat-Ikat' ituu pleasee!

Sunday, 16 October 2011

Ikat-ikat nama nye

Hammbuuii kau jahh!! Sekali update belog, naaahhh cincin jadi gambar pilihann!.. Hoho xoxo Upsss!.. Alhamdulillah, ehem3.. Orang kata benda baik, jangan dirahsiakan.. Elok benor la tu dicanangkan??! Eeehh tak kuasa aii tauu *Lap peluh membasahi dahi* Okay stop merepek cik aien :) Ermm tangan membilang hari.. Habis kalender dipangkah-pangkah dengan marker.. Hoho tak cukup dengan tu, dalam kepala dah set kalkulator kire bajet-bajet yang bakal keluar.. Errrkkk!! Okay tak dirancang sebenarnya.. Moga semua berjalan dengan lancar.. Choopp!!.. Hehe aii bukan nak kahwin tau.. Ini yang before kahwin.. Alaaa yang errkk yang ikat-ikat sementara tu.. Alaa itu lah itu.. Ape ke nama majlis tu yeaa.. Haaa..!.. Haaaa betul la tuuu :pp AMIN

Friday, 14 October 2011

Angka 21 Masih Muda

Nak bagitahu satu rahsia.. Tapi promise!!.. Jangan sampai jiran sebelah kanan ni yang dia punye jiran sebelah kiri dia tahu hal ni.. Actually hari ni Birthday jiran dia punye jiran hadapan tapi sebelah kiri pangkat nenek tu.. Haisshhh tak payah kerut-kerut dahi tu.. Nanti kantoi jiran belakang rumah nampak muka tuu!.. Oiitt garu kepala awat?? Sambil baca tuu imagine jelah sendiri jiran yang mane satu.. *Okay sumpah pening* -Happy Birthday To Me-

Wednesday, 12 October 2011

Kura-kura Gergasi di Istana

Mane kura-kura gergasi?! Percaya saja.. Hyepp yu-Olss.. Upsss speaking.. Whatever mennnn.. Ini Aa-aa dan itu Ee-ee.. Dah terlewat pun nak kenalkan diorang.. Rasenye dah berapa tahun timang Aa Ee jadi penghuni rumah.. Okay tipu, baru beberapa bulan yang lepas beli Aa Ee ni.. Sebut betul-betul yeaa.. Aa-aa Ee-ee.. 2 kali sebutan dengan 2 Harkat lebih afdhol tiada harkat.. *sumpah merepek*
Zaman bayi boleh la main suap makan Aa Ee tangan ke mulut.. Kalau hanyut makanan hijau tu dalam air, takde makna diorang nak makan.. sampai kembang la.. Haiyaa silap beli kura-kura yang ngada dia mengalahkan manusia.. Ini time mengada gemilang diorang ar.. Dasar gediks.. *Tapi sayangggg Aa Ee*
Eehh ape fashion tidur daaa.. Over sampai tonggeng menonggeng nie.. Tapi betul la, Aa Ee ni banyak fe'el sikit.. Dulu pernah bela jugak 2 ekor, nama Basya dan Basyak.. Ohoho nama tak mau kalah tuu.. Dah besar sikit, baru lepaskan Basyak ngn Basya kat kolam Pak Cik.. Lepas ni kalau Aa Ee dah besar, mane mau campak??

Tuesday, 11 October 2011

Penganggur Tanam Emas

Umpama menganggur sebulan, bercucuk tanam Emas sebidang Tanah, mendapat hasil tidak terduga, Waauuu!! *sumpah merepek* Okay, hyep!! Whats up korang.. Terasa janggal/ganjal/kidal/keldai bila lepak kat belog.. Ohh baru sedar ada belog!! Amazing!.. saya baru ingat, Waauuu! *sumpah gedik* Whatever mennnnn.. Ohh saya melepasi satu peristiwa yang amat dasyattt!... Saya mengamuk kat office.. Boss cuak giler tengok saya macam Hulk Hogan!.. Saya angkat kaki letak atas meja.. Boss terketar-ketar.. Terus boss hulur sampul.. Dalam tu ade ape?? Ade gaji saya sebulan $$$$$... Heaven! Saya kuarkan surat, terus letak atas meja.. Goodbye! Saya resigned notis 24jam.. Dan sekarang, SAYA TIPU korang hahaha.. Errkk... Errmmm.. tak lawak ekk? Okay.. Nanti cerita lain...

Hidup saya sentiasa Blogging

I'm BACK
xoxo Gosip Girls
Uppss Dosa!

Tuesday, 23 August 2011

Kad Raya mane wei??

Okayy memang geram sebab sampai sekarang tak jumpa-jumpa kad raya.. Nak beli laa tolong laah! Eden rakyat malaysia yang tak lupakan tradisi dan adat lama.. Setakat nak send sms raya, then simpan dalam folder langsung takde kenangan tau.. Last-last tukar handphone terus hilang sms raya tu.. Tak syiokkkk la macam tu.. So eden suggestkan kat korang, better la guna kad raya untuk wish raya tahun ni.. Berapa hinggit jela kot nak beli, nak dibandingkan baju raya beratus hinggit tu.. Errkk RINGGIT.. Please jangan rosakkan bahasa :) Siapa nak kad raya, bagi alamat kat eden.. Siapa yang tak tahu nak text eden cara macamne, pandai-pandai lah korang.. Adiosss

Monday, 22 August 2011

I'm 21 years old.

So sweeettt!! Gambar ni cam budak-budak kan.. Eeuukk, bebudak??! Ade orang tak suka dipanggil budak-budak.. And and and ade jugak tak suka dilayan macam budak-budak.. Errmm kadang2 sebagai seorang yg dewasa, why not kite tentukan pilihan sendiri dan hindarkan daripada orang lain menentukan hidup dan pilihan kite.. Tapi tak semestinye kite tak memerlukan orang dewasa untuk memberi pendapat dan nasihat mereka tentang sesuatu perkara untuk kite decide pilhan yang terbaik buat kite.. Kan kan kan? Cuma sometimes maybe kite perlukan sedikit ruang dan peluang untuk menentukan sesuatu dengan sendiri dalam semua aspek pilihan kite.. Betul tak kate saya??
Remaja dan dewasa, sememangnya perlukan sedikit ruang untuk kebebasan.. Tapi tidak lah terlalu bebas dalam sesuatu perkara.. Cuma perlukan peluang untuk tentukan kehidupan mereka as REMAJA.. Seperti saya juga, yang mengharapkan diberi layanan seperti seorang remaja yang berumur 21 tahun.. Opppss! Ade macam hint seperti entry memberontak ke?? No komen!

Sunday, 21 August 2011

Sunyi ke belog saya?

Mereka tanya kenapa belog saya sunyi?? Ohh sebab lupa pasang lampu, orang pun taknak masuk takut ada hantu :pp Okay saya merepek.. Dia tanya ehh kenape lama tak update belog?? Errmm selalu je saya sign in belog tapi just pandang entry kosong, then terus sign out :pp Okay saya malas itu lah sebab utama nya.. Harini pendek je entry.. Sekian terima kasih!

Friday, 5 August 2011

Kisah Ramadhan 1.5

Ohh ade kesilapan tajuk dalam gambar tuu.. Jangan main mercun sekitar surau, itu baru ayat yang SAHIH! Nak main mercun, sila-sila :) Takde larangan langsung! Sebab eden tunggu mase je nak berdentam dentum.. Sekarang ni tak syok lagi nak sakan bakar mercun, belum full lagi pahala Ramadhan ni.. hehehe.. Astaghfirullah..
Haaa dengar sini, eden nak bagi amaran! Boleh tolong tak?? Tolong bagitahu penjual mercun kat sekitar rumah eden ni.. Jangan jual mercun sekitar surau + depan 3 ninjas + waktu solat terawikh.. 3 Perkara ni dilarang! Woooo 3 ninjas lately ni datang surau nawaitu sebab mercun! Bahaya sangat bahaya.. Betul laa, nak jual mercun boleh, tapi kena la sesuai dengan keadaan dan masa.. Haissshh! Solat dah tak kusyuk sebab asyik perhatikan dorang solat ke tak!

Thursday, 4 August 2011

Kisah Ramadhan 1.4

Dalam tak sedar, dah masuk Hari ke-4 Ramadhan :) Camne korang punya puasa? Ada good-good tak?? Hikhikhik.. terawikh masih larat?? Ohh Alhamdulillah.. Eden steady je, setakat nak Terawikh meme good je, tapi adakala waktu terawikh tertutup mata ni khusyuk sangat :pp Cuma semalam je kena Terawikh kat rumah.. Disengajakan, tapi yang penting kite mesti Terawikh okay :)
Update?? Korang dah update status kat Facebook? update tweet? Waahh laju jew ekk :pp 1 soalan lagi, camne perjalanan 'update' Pahala dalam bulan Ramadhan nie?? Senyum tersipu pulakk.. Jawab dalam hati pun boleh hehehe.. Korang jelah yang tahu amalan yang korang dah update, Insyaallah moga besar lah ganjarannya. Selamat berpuasa!!

Wednesday, 3 August 2011

Kisah Ramadhan 1.3

Terawikh jangan LUPA!!
Harini tak sempat nak update entry :pp
Selamat Berbuka :)

Tuesday, 2 August 2011

Kisah Ramadhan 1.2

Alhamdulillah, 2 hari ni Terawikh eden berjalan lancar.. Hehehe.. Takde pengaruh atau anasir jahat yang datang.. Itu pun nasib baik laa Berokband tu buat masalah dia.. Baguslah, timing yang sesuai kau nak bermasalah!! Ni online pakai ape?? Ohh :) Yang ni rezeki datang dari langit.. Sharing is caring.. TER-kongsi wifi dengan jiran.. Tapi tak kenal pun jiran mane satu hahaha!
Errrmm.. Tak banyak nak cerita tentang 1st day Ramadhan.. Tapi Alhamdulillah bagi kawan-kawan yang ada kesedaran dalam Bulan Ramadhan ni, dia ikut eden pergi surau waktu bekerja.. Ok lah daripada duduk office tak buat apa.. Ada jugak dia cakap, Ramadhan ni dia nak solat, nak ikut eden pergi surau.. Tapi eden harap dan doakan Tahun ni, terbuka hati dia nak solat penuh 5 waktu sehari semalam walaupun Ramadhan dah berlalu nanti.. Ain doakan untuk kamu yeaa :)
Ohhh dah lama sangat TER-kongsi wifi nie.. Ehem3.. Subuh pun dah nak masuk jap lagi.. Standby!! 1 more, teringat kata Ustaz dalam Tazkirah Terawikh semalam.. Mereka yang menjadikan separuh Al-quran sebagai panduan, dan separuh lagi isi Al-Quran itu diabaikan dan tidak mahu mengikutinya (Contoh seperti tidak menutup Aurat) Maka sepertinya mereka di hina sepanjang hidup mereka kerana beriman kepada separuh saja isi Al-Quran.. Renung-renung kan...

Monday, 1 August 2011

Kisah Ramadhan 1.1

Alhamdulillah.. Siapa sangka saya, kamu dan kalian semua berjumpa lagi dengan Ramadhan tahun ni.. Ahh kelu nak menulis bila dah Sign In sini... Sangat mengada2 pemikiran ni.. Hilang apa yang nk digosipkan.. Upsss!! Gosip? Dosa yeekk, No No No :)
Eden baru habis sahur.. Eden?? Lama nyee tak guna perkataan eden kan kan kan! Errmm.. Ramdhan dah tiba.. Apa yang kite mahukan dalam Ramadhan kali ni? Kesempurnaan dalam Ibadah? Insyaallah korang akan dapat IF IF IF korang sungguh2 dalam mencarinya.. Cer cari cer cari..
Berkongsi sedikit tentang Tazkirah sewaktu Terawih semalam.. Kalau laa kite jadikan puasa tahun ni satu perkara yang sangat2 penting dalam hidup, Insyaallah hati kite senanag dan semangat berlumba mengejar pahala di Bulan Ramadhan Al-Mubarak ni.. Korang bayangkan je, umpama kite ada Sebuah kereta Ferrari atau Pijot.. Pijot?? Ehem3.. Bayangkan je.. tetiba hilang kereta kite yang mahal tuu.. Ape perasaan?? Sedih, menyesal, menangis keluar air mata darah.. Kan kan kan?? Sama lah seperti Solat Terawikh.. Kalau kite tertinggal walaupun 1 hari, sangat2 merugikan, sangat2 sedih! Jangan gediks2 kata eleeee 1 hari je pun.. bukan 1 bulan.. Ehhh!! Rugi tetap rugi.. Sebab banyak pahala kat situ yang boleh kite dapat.. Ish3..
Errkkk!! Dah macam Tazkirah subuh pulak eden ni.. Hahaha.. Ok lah.. Ape yang eden harapkan.. Ramadhan kali ni lebih bermakna, lebih bernilai harganya, lebih baik, berbanding Ramadhan yang lepas.. Insyaallah.. Diri ni belum dapat lagi kepuasan dalam Beribadat di Bulan Ramadhan.. Belum lagi.. Korang??

Tuesday, 26 July 2011

Semanis Dugaan Sepahit Kegembiraan

Lama tak menyinggah.. Hampir hilang skill menulis kata disini.. Dunia luar pun saya hilang kehidupan yang indah.. Tak semua hilang, separuh daripadanya seakan kelam.. Mungkin sekian lama tak meluah rasa kat sini.. Akhirnya membuang tekanan dengan kata-kata di mulut.. Tapi tetap tiada penyelesaiannya..
Kawan :) Tak semua masalah ada sulitnya, tak semua tekanan berakhir dengan kesakitan, dan tak semua yang kita impikan akan wujud di depan mata.. Ada caranya untuk bertenang.. Ada gayanya untuk kehidupan.. Yang penting ada hikmahnya dalam semua dugaan.. FIGHTING!!

Tuesday, 14 June 2011

Berubah kah Aku??

Perlu usaha ke arah ini.
Yang terluka biar tinggalkan kesan.
Kini hanya pandang ke hadapan.
Corak hidup yang lebih teratur.
Rindu senyuman di bibir ini.
Hati yang girang seperti dahulu.
Ketenangan tanpa tekanan.
Tujuan yang ada jalannya.
Rindu nak kembali seperti dulu.
*entry belog yang suka bercerita
*penulisan yang slumber
*benar2 rindukan semua ni

Monday, 13 June 2011

Welcome to A.U.A.A ONLINE

Segala yang baru dalam hidup.
Saya ucapkan Selamat Datang.
Segala yang berlalu sepanjang hidup.
Saya jadikan ia kenangan.
Seperti anda kamu dan kalian.
Pasti ada sesuatu untuk permulaan.
Jadi permulaan bagi saya.
Di sini usaha bermula.

Sunday, 12 June 2011

Kunci Yang Kita Cari.

Hati kite sangat sensitif.
Tak kisah lah Girl atau Boy.
Siapa ada hati dia lah sensitif.
Kite selalu bermain dengan perasaan.
Suka, benci, sayang, atau marah?
Beginilah mainan perasaan.
Ada banyak kunci untuk lepaskan.
Lepaskan segala jenis perasaan.
Cuma ada 1 kunci yang paling berkesan.
Kunci amalan dan sujud pada-NYA.
Ini IBU kunci segala kunci.
Solat dan Dekatkan diri pada-NYA.
Insyaallah :)

Friday, 10 June 2011

Sendiri Yang Keliru.

Yang Jahat. Yang Baik.
Tak tuduh awak Jahat.
Ehh tak jugak cakap dia Baik.
Nak menilai dari mata kasar?
Ada yang Baik tapi sebenarnya Jahat.
Juga yang Jahat tapi sebenarnya Baik.
Disini aku pandang mereka baik2.
Tapi mereka disana kata mereka2 Jahat.
Disana aku anggap mereka Jahat2. Tapi mereka disini kate mereka2 Baik.
Apa makna semua ni?
Bermakna kita hanya perlu bersangka BAIK.

Saturday, 28 May 2011

Malu-malu tetap tak MAHU.

Mudahnya kite bergaul dengan mereka.
Mudahnya kite bermesra dengan mereka.
Berkawan memang tak mengapa.
Tapi berkasih? Ehh tak boleh!
Tahap berkasih yang macam mana tak boleh?
Tahap rapat2 makin erat tuu..
Tahap jeling2 makin menjalarr tuu..
Tahap usik2 makin berusik tuu..
Tahap gelak2 makin bergalak tuu..
Hurmm.. Malu itu lebih baik.
Kerna malu separuh daripada IMAN.

Wednesday, 27 April 2011

Nak kejar sangat? Memang cepat lah dapat.

Semua nak kejar. Semua nak cepat.
Apa yang kite kejar kat dunia nie?
kekayaan? Kebahagiaan?
Okay.. Nak kaya sangat sila.. Sila..
Nak bahagia sangat pun sila.. Sila..
Tapi penah fikir? kalau kejar kekayaan ape jadi?
Jadi bahagia ekk??
Memang bahagia.. Bila kaya kite bahagia..
Tapi bila kaya kite cepat lupa..
Cepat lupa asal-usul diri sendiri..
Cepat lupa kesusahan yang dulu-kala..
Paling cepat lupa..
Lupa pada yang Maha Pencipta..

Bebas gaya Berbahaya

Hidup bebas macam burung.
Pun bahaya jugak.
Bebas peringkat remaja lagi bahaya.
Batasan dan pergaulan pun terBEBAS.
Dosa dan maksiat lagi terBEBAS.
Pilihan ada di tangan kita.
Nak bebas yang bagaimana?
Bebas tetapi di kawal?
Atau bebas tanpa kawalan?
Bila dikongkong kata terseksa.
Bukan ke kalau bebas lagi SEKSA?
Renungan pagi untuk kita semua :)

Kita semua tetap gembira

Bila bergembira...
Senyum terukir Fuuh manisnya!
Bibir merah menyala Ohh sweetnya!
Raut wajah tenang Amboi cantiknya!
Hoi Hoi hari ini eden gembira :)

Alhamdulillah...
Tak henti mengucap syukur!
Tak sangka cemerlang sebegitu!
Tak mengapa kalau sedikit kecewa!
Asal bergaya kerna berjaya :)

Terima Kasih buat...
Family yang memaksa focus study :)
Kengkawan yang gila2 perisa ilmu :)
Pensyarah / Fakulti / Campus yang erkk :)
kerna anda segulung Diploma disini :)

Tuesday, 26 April 2011

Bila menyesal, waktu takkan berpatah balik. Bila dah jatuh, kesedaran tinggi melangit.

Peluang ada..
Tapi kesilapan banyak eden lakukan.
Eden lepaskan banyak sangat ilmu.
Tak tahu nak grab cara macam ne.
Giler down sekarang. Serius!
Peluang datang sekali..
Dah rugi satu benda berharga kat situ.
Rasa teruk sangat ni.
Eden nak start balik dari awal.
Too late ain!
Peluang kedua adalah terakhir..
After this try lawan kelemahan.
Ignore segala kelebihan yang melupakan diri.
Malu okay dengan diri sendiri.
Cepat lah berlalu :(

Monday, 25 April 2011

Bila bermadah, semua ayat eden jadi jiwang. Bila berkata, semua perasaan terluah begitu sahaja.

Muzik itu menenangkan..
Bila di main tak menggila-gila.
Bila di dengar tak angguk kepala.
Bila alunan sesunyi semut berjalan.
Bila kedengaran sayup-sayup burung berterbangan.
Bila lagu itu adalah rentak berzikir.
Muzik itu mengasyikkan...
Mesti di dengar sebelum solat.
Mesti di pasang sebelum azan berkumandang.
Mesti di putar semasa tekanan.
Mesti rentak itu adalah nasyid.

Saturday, 23 April 2011

Semput sudah. Dah tua.

See! Belog ni seminggu sekali je eden update :) Bukan takde cerita, cuma nak kurangkan dosa je. Yelah, kalau bergosip kan dapat dosa.. Eden ngan korang ni suka gosip je kat sini. Wei, korang selalu jogging tak? Meh sini eden nak bagitahu. Lama-lama kalau bina badan kat rumah je, korang akan pancit. Sungguh!
Dulu eden rajin bersukan. tapi sejak dah habis belajar ni, padang pun eden tak jejak. adalah 2 minggu lepas datang Tasik Titiwangsa, tapi bukan berjogging okay! Just datang naik kereta kuda. Haha! Eden nak bagitahu korang ni, kite busy camne pun dengan kerja, jangan lupa bersenam wei.. Nanti badan korang naik muka. Bila dah naik muka, jadi malas tau!
Macam eden ni, dah lama tak berjogging. Sekarang dah semput okay! Baru jalan satu PWTC, dah termengah.. Serius! Eden baru 1 jam ada kat sana, dah angkat bendera putih.. Mana novel yang eden nampak cantik kulit buku, eden capai! malas nak berdiri lelama, nak tilik belek bagai bukan kerja eden. dah semput okay! Dah tua.. Haha :)

Saturday, 16 April 2011

Mereka IbuBapa Kita

Salam hormat blogger :) Seminggu sekali je eden boleh update belog ni. Kalau tak hari sabtu, korang datang hari ahad.. Insyaallah adalah manfaat yang korang dapat.. Eden sibuk sikit menulis di web lain, jadi gak terkorban dekat belog sendiri. Tapi eden pun nak lah kena jaga perasaan belog eden ni.. Belog pun ada perasaan?
Sebut pasal perasaan, siapa kata senang nak jaga hati dan perasaan orang lain? Susah!! Tapi eden nak nasihakan benda yang penting! Please baca sampai habis.. Bagus :) As manusia, as son kepada ibu bapa, as friend kepada ma friends, eden sangat2 mementingkan perasaan mereka semua. BUT!!
Eden minta korang faham satu ni je.. Fahamilah perasaan IbuBapa kita.. Jagalah perasaan mereka.. Biarlah hati kite ni terluka, badan kite ni penat bekerja, jiwa kite stress dengan masalah. TAPI janganlah kite abaikan perasaan mereka.. Kalau kite sibuk nak mereka faham kite yang penat ni, yang tengah stress ni, HABIS siapa nak faham perasaan mereka yang juga berpenat lelah jaga makan minum, perbelanjaan dan kehidupan kita, serta membesarkan kite hingga berjaya..
Jadi, renung-renung kanlah.. Adakah kita perlu nak fikir hati dan perasaan kita sahaja? atau kita korbankan perasaan kita, dengan menjaga hati IbuBapa kita dengan memberi layanan yang baik dan sempurna seperti mana mereka tidak pernah merungut atau jemu membesarkan kita.. Ayuh, Hormati ibuBapa!

Monday, 11 April 2011

Bila Fish bertemu F***

uhuk2! maaf terbatuk. ni batuk versi marah.. hai, eden nak marah hari ni.. lama tak naik minyak.. dah tak terluah minyak yang naik ni.. untuk kali ke-2 kehilangan misteri kredit sebanyak rm20 lebih.. hello celcom, nice to do this!! Last month dari rm17 lebih tetiba jadi RM0.90?? Ni bukan sebab eden gayut kat pokok.. tapi tak tahu mana datang potongan yang banyak macam tu..
.............................
last nite, tengah syok nak dinner dengan family.. check credit tinggal RM11 lebih? what the fish salmon!! tanya eden, 2 jam sebelum kredit ada bape.. meh eden jawab.. rm26!! dan now hanya berbaki RM11? Fish Fuck you celcom!

Friday, 8 April 2011

Promote Ayuh Berzakat!

Salam Jumaat semua :) Maaf agak kurang update di sini.. dalam mood bekerja, takde lah rasa nak curik tulang update belog kat sini.. hari ni hari terakhir bertugas di MIHAS, KLCC.. Nak tahu MIHAs tu apa? Boleh la korang berkunjung kat KLCC esok. Eden malas nak koba panjang-panjang..
Sebut pasal MIHAS, eden kat sana jaga kaunter Zakat.. Yea! Zakat.. korang yang bekerja ada bayar ZakatPendapatan tak? Dah cukup setahun bekerja, korang dah layak bayar Zakat Pendapatan. Tapi kira dulu, adakah korang semua wajib membayar Zakat pendapatan.. Zakat ada tetapkan Nisab bagi mereka yang wajib bayar zakat..
Nak tahu korang wajib bayar zakat pendapatan atau tidak, kunjungi Kaunter Zakat di MIHAS, KLCC esok.. atau ke Pusat Pungutan Zakat Shamelin,Cheras.. Ingat! Zakat tu wajib ke atas kita as Muslim.. Tak semua orang islam yang sedar akan Kewajiban berzakat.. Okay semua.. Renung-renungkan..

Wednesday, 6 April 2011

susah senang & kecik besar

Sekali-sekala jenguk belog, boleh la. Kalau selalu, eden tak larat.. Dunia eden dah bertukar 360 darjah.. memang pusing habis.. Tapi tak update pun, asyik silent reader je yang baca. So eden hargai Silent Reader yang berkunjung.. So apa topik hari ni?
..................
hari ni eden nak nasihatkan sikit perkara yang dah biasa orang lakukan.. Korang sedar tak, kalau perkara yang disampaikan oleh pihak kedua ke pihak ketiga kadang2 fakta dia akan bertukar. benda kecik, akan jadi besar. percaya kan? contoh senang!
....................
If pihak pertama mintak tolong kat pihak kedua belikan choki choki kat kedai. So pihak kedua akan pergi dengan pihak ketiga. Bila pihak ketiga tanya nak buat apa choki choki, pihak kedua akan cakap YANG pihak pertama suruh beli.. See! perkataan TOLONG dengan SURUH dah salah fakta. Kalau tolong, kira lembut sikit. kalau suruh, kira macam paksa... kan kan?
..................
Pendek kata, hal kecil akan jadi besar.. perkara senang akan jadi susah.. Benda baik boleh jadi jahat.. Dan ada minda kita renung-renungkan.. Nak bace E-Novel dari xayen ada disini --> KLIK XAYEN sama-sama sapot penulisan dia. Tadaaa!

Monday, 4 April 2011

Maaf Anak Tiri Ku

salam semua :D sangat kejam eden, menganak tirikan belog ini. padahal, sini lah sumber idea dan penulisan eden selama ni.. dah macam tanggang! So, untuk tidak buat korang datang sini dengan zero INPUT.. eden secara rasmi memberi 1 website untuk korang layan E-novel versi 'xayen'..
...................
siapa xayen? makhluk Allah yang eden tak tahu identiti.. Klik sini ke xayen --> [XAYEN WEBSITE] just support :D So, eden mmg tengah busy dengan practical. moga berjumpa lagi. see yah! ada sedikit iklan untuk korang layan di bawah. just klik kalau rasa tak membebankan..

Thursday, 31 March 2011

Nasihat Aku Untuk Kau

Lama tak menulis sini. Eden ada penulisan di website lain. terpaksa kurangkan masa di sini. Salam semua! Hari ni eden rasa sedih sikit. Bila dengar banyak kes anak-anak remaja sekarang. Masalah sosial mereka, sikap dan adab mereka, dan paling teruk perlakuan yang keji..
.......................
Eden manusia biasa.. Anak kepada Umi dan Abah den.. Tapi eden still hormat mereka.. Apa sekalipun kita kena ingat. Kejayaan kita di dunia bermulanya dari sikap kita dengan IbuBapa. Kalau hormat pada IbuBapa, Perangai dijaga, Maka kejayaan pun tak segan datang pada kita. Dan paling penting, permulaan hidup yang baik adalah datang dari SOLAT! Ingat...
.......................
Bawah ni ada beberapa iklan. Klik kalau rasa nak klik. Thank blogger! [Formula One] [Nestle Diet] [Exora Eden]

Monday, 28 March 2011

No Title :D

Ohoi! Miss giler sini.. semenjak 2 menjak curang dengan laman sosial yang lain, memang hampir lupa kat sini :D Ampun! tapi kadang2, eden yang taip kat sini, eden yang bace sorang.. Pengunjung ada je, eden check tiap hari sape yang singgah..
..........
Tapi mungkin korang malas tinggal jejak. :D sama macam eden! i'm still dalam dunia practical.. So memang takde masa sangat kat sini.. this week, boos kat Labuan seminggu! kerja dah makin kurang.. Yeehaa!

Saturday, 26 March 2011

Sakai la kau ni.!

nak senang online? klik --> Try Opera mini
5 hari penat kerja, memang energy mintak topup weekend ni.. Huh! Eden ade 1 masalah.. masalah ni besar.. kalau korang dengar, kompem sama berbulu dengan eden.. Masalah eden sekarang, eden elergik (betul ke eden eja?) Lantak eden nak eja cara ape, belog eden kot..
Eden berbulu wei tengok pompuan meROKOK!.. kalau laki, leh tahan mata la tengok.. nama pun "macho beb bila merokok".. itu dorang kate.. Eden tak kate.. Tapi pompuan meROKOK bukan macho bai.. bukan hancur.. tapi BODOH! macam berok hisap ROKOK!..
mintak maaf kasar bahasa.. Tapi pompuan yang smoke tu lagi kuang ajaq dengan agama islam sendiri.. Tuju khas pompuan melayu yang SMOKE! Buat dunia kau sendiri la.. menci tengok.!

Thursday, 24 March 2011

Hamik ko sekali!

Ohhoooorlicks! Ayat biasa kalau lama tak update belog. 'Busy la wei, giler lama tak update sini'.. Atau 'pehhh bersawang siih belog aku!' Tu sebenarnye ayat eden nak habaq.. eden busy wei.. Dulu bising, practical takde kerje.. Amik ko! sekali Boss bagi kerja 2 minggu pun tak larat nak habiskan.. 396 syarikat nak carik info, BOD and team Management.. Gileeeer! Tak sempat nak jeling Lunch.. Nasib badan..
Ni dah setel Fasa 1.. Masuk pulak Fasa 2.. Kali ni kurang sikit.. Dalam 270 lebih syarikat je dalam mase 2minggu. Boleh kot Boss ^__^ hentak kepala sendiri guna lesung.. Malas bebel sini. penat tangan je taip.. Mane comment??

Tuesday, 22 March 2011

Iklan berbayor

.SICK.
Semoga Allah memberi kesihatan pada kita semua. Doakan kesihatan eden :(

Sunday, 20 March 2011

Hujan Ohh Hujan

Hujan.. Heaven kan waktu macam ni kalau hujan :) Boleh tidor.. boleh tidor.. dan boleh tidor.. hehehe! tapi sesetengah orang, bagi dorang 'leceh la hujan'.. 'terbantut pulak aktiviti aku hari ni'.. OR 'alaahai hujan pulak.camne nak kuar hang-out ni'.. Jangan kate orang, eden pun kadang2 terucap macam tu..
Tapi bukan niat nak salahkan hujan turun.. Hujan kan Rahmat!.. so tak salahkan kalau bila hujan, mula-mula kite sebut 'Alhamdulillah, hujan petang ni'... OR 'hujan rahmat dah turun'.. atau lagi best 'wahhh!! hujan.. syoknye tidor'.. ^__^ Hehehe!

Saturday, 19 March 2011

Shoping or Masjid?

"ekau tahu tak ade mall baru buka?"
"eh eh kat mano?"
"eden rase dekat tepi belah sane nun"
"apo lagi, jom serbuu!"
See! kalau ade mall baru ke, shoping complex baru buka ke, J.Jusco or Tesco ade SALE ke, peeehh.. laju deay kite pi terjah.. pnatang la nampak signboard 'TESCO AKAN DIBUKA'.. menanti sampai tiba masenya zaaaaapp! terus pergi terjah.. ape yang best dalam tu kite pi tengok.. yang gempak ke, ade wayang ke.. Huh!
tapi if adelah surau or masjid siap dibina.. ade sesape x-cited macam mall baru dibuka? samalah macam eden.. kite serupa.. Jenguk masjid dari luar.. 'cantek jugak masjid ni'.. 'besar jugak surau ni kan'.. tapi tak masuk ke? azan berkumandang, ade kite pergi? sesetengah akan pergi.. setengah lagi? fikirkan lah.. panas ke??

Friday, 18 March 2011

. Padan muka daaa!! .

istiharkan hari boring sedunia! eden pergi kerja pun boring.. biasa memang budak practical takde kerja.. asal ade kerja, berlambak pulok.. Eden memang tahap gaban bosan tadi.. eden bukak facebook.. konon nak sambung main cityville kat game FB.. Korang layan game tu?
eden dah level 30 lebih tak silap.. leh lawan? gian main game ni waktu tengah midterm test.. orang lain dok bace buku, hafal nota.. tapi eden duk bina sane, adjust cityville, kasi up level.. dasyaat dasyaat! tadi kat office engat nak sambung main kasi up level.. sekali game tu kena BLOCKED daaah.. Budak laki syok main DOTA. eden syok membutoo! eh eh eh.. gurau je :p

Thursday, 17 March 2011

gelisah dunia. akhirat pulak?

Promosi hebat --> Klik Sini
orang muda kate, henset bagaikan nyawa.. sekarang ni henset eden tinggal rumah.. memang terase nyawa separuh tertinggal.. kat office kerja tak banyak.. eden dah jemu nak ngadap 'mukabuku' lelama.. selalu eden main game 'guitar rock' dalam henset tu.. adooyai..
...................
tengok! kalau henset tinggal resah gelisah yang amat.. ini lah manusia kan. itu baru henset tertinggal daah meroyan bosan. duduk tak tentu hala.. TAPI cuba kalau sembahyang tinggal 5 waktu sehari semalam.. ade resah macam ni? ade rase macam nyawa tertinggal separuh? malu nye eden macam ni perangai eden.. korang pun sama kan?

Wednesday, 16 March 2011

Nasib la. Malu lapar!

Call Pizza Hut --> Guna Nie
malu tak bertempat? macam ne plak tu kan.. ade sorang member eden.. jenis pemalu yang amat. kire bagus la tuh.. malu kan separuh daripada iman.. tapi malunye tak bertempat pulak.. contoh?
..........GELAK...........
okey.. dalam suasana kerja yang baru, kenalan pun baru.. dia tak tahu nak berkomunikasi dengan pekerja lain.. pendek kate malu nak bertegur sapa.. baik perempuan, ataupun lelaki.. uwh lupaa. ma friend ni gugurl.. yea, korang ade chance nak ngorat.. so, dia hanye menanti pekerja lain tegur dia.. baru dia bersuara..
.............GELAK..........
bak kate orang, malu lapar.. nak dijadikan cerita, pekerja lain ajak dia lunch dan makan di gerai.. disebabkan dia malu nak bergaul untuk pertama kali, maka dia menolak.. dan akhirnye.. mesej eden kate LAPAR! padan muka kau.. hahaha!

Tuesday, 15 March 2011

^___^ VS +___+

+__+ : hampir putus asa..
^_^ : Kenape?
+__+ : sebab impian selama ni makin hilang dan pergi..
^_^ : Tak kejar ke?
+__+ : dah penat kejar, bukan takat kejar tapi pecut terus bila dah hampir..
^_^ : then ape jadi?
+__+ : Hmm.. jatuh tersungur sebab confident sangat boleh dapatkan..
^_^ : patutlaaa...
+__+ : kenape pulak?
^_^ : terlebih confident pun susah.. sebab dah yakin sangat tak perlukan pertolongan dari Allah.. Sebab fikir boleh dapatkan atas usaha sendiri..
..............................
Bosan? --> Pindah Sini dan dapatkan!

Monday, 14 March 2011

. Rajin = Rezeki+Alhamdulillah .

Tomok belanja Eden Eskrim! --> BUKTI
Mane anak dara yang maleh wat kerja rumah? Mai sini eden nak koba.. Eden kategori 50-50 malas kat rumah.. Tapi sekali eden dah start rajin, habis semua keje den perhabiskan.. Lantai umah den, sehalus habuk pun tarak! Tapi dengan bantuan vacum la hehe!
Jemur kain baru 1 trip, eden dah dapat gaji.. Bukan gaji la, tapi rezeki.. Eden syok-syok kebas kain nak jemur.. Shuuuiii.. Jatuh 1 kertas.. Eden kutip masuk poket.. Kebas lagi kain.. Shuuii.. Jatuh lagi sekeping.. Kutip.. Kebas lagi.. Shuuui.. Jatuh lagik! Rezeki jangan ditolak, maut jangan di 'order'.. Masuk Tabung :)

Sunday, 13 March 2011

. Hilang baru di Hargai .

motif benda ni? --> Lompat Sini
Lama menyepi bukan bermakna mati.. Lama nye tak blogwalking bukan bermakna berhenti blogging.. Lama jugak tak happy bukan bermakna tarik diri.. Chooooi, eden busy de! Kerja Kerja...
manusia: asal lama tak online?
Eden: Sibuk dee :)
manusia: giler lama tak update belog?
Eden: Takde masa dee :)
manusia: Senyap je kau?
Eden: si murai pun tahu diam dee :)
manusia: mane kau hilang haa?
Eden: ade depan mate pun orang tak kesah dee :)
manusia: kau busy sebab kerja ke?
Eden: Yeee :) kau memang kerja jaga tepi kain orang kee? huh!

Thursday, 10 March 2011

. Dialog Budak Praktikal .

* I-PHONE 4 dari langit --> Mari Sini Klik
Chad datang praktikal seperti biasa.. Gaya macam budak office yang dah keje 3,4 tahun.. Tie kemas, kemeja belang putih biru dengan rambut ala-ala Ronaldo tak jadi.. Lilex masuk dengan cool.. Duduk dan On PC di meja.. Stylo dee.. 3 hingga 4 jam berlalu.. Boss datang sudah..
Boss : Banyak keje chad?
Chad : banyak sajeee....
Boss : Buat keje ape..
Chad : Keje makan gaji buteee..
Boss : (cool....) Keje yang macam mane?
Chad : Keje lepak saje-sajeeee..
Boss : Esok amik surat kat saya..
Chad : Surat apeee ...
Boss : Surat buang kejeee ajeeeee (gaya si Chad)

Wednesday, 9 March 2011

. Salah mereka dan mereka .

kengkadang manusia tersilap tafsir.. tempat yang islamic tak semestinye suasana diselubungi islamic.. Contoh kalau di Masjid, tempat orang sembahyang.. kite akan sangka mesti ramai yang akan datang solat ke situ.. Nama pun masjid kan.. Tapi fenomena sekarang, masjid dipenuhi tika solat jumaat saje.. segelintir nye masjid sebegitu..
*online jap yea Boss!!
Kalau pusat membeli belah seperti J.Jusco, Tesco dan sebagainya tak sediakan tempat solat atau surau.. Pengunjung bising menyalahkan pemaju, siap kutuk mengutuk kate tak pentingkan agama islam.. Tapi kalau kerajaan dan sediakan Masjid dan surau di seluruh daerah dan negeri, tiada pengunjung plak.. Yang ni depa nak salahkan siapa??

Monday, 7 March 2011

. Bosan petala 8 .

barulah sekarang tahu erti bosan.. tapi eden rase untuk 1st day practikal je kot takde koje.. Depa bagi lilex-lilex, online web sane sini. tapi sumpah, eden dari tadi on9 FB tapi cover-cover.. Yela, budak baru masuk.. Skema sikit la.. Tapi memang takdo kejo nak buat..
*lunch tadi sumbat N.Pataya!
time ni la eden check email, delete email yang menyemak dan tak berguna.. Masuk website KUIS (baru nak terjah wei..) Haha! Bace belog orang yang panjang menjela entry nye.. Macam-macam la eden buat.. Orang lain dapat pc, tapi eden punya meja dapat Lappy.. Haha amik ko jelez!

. semua orang moody! .

Hero akan sekali sekala mengalah dengan lawannya.. Itu yang den rase terjadi waktu game Man Utd dengan Liverpool.. Bukan senang nak bagi musuh menang.. Asal dah lead tangga atas, tarakhal.. Fan Man Utd takkan frust dengan kekalahan.. Eden moody nie..
*ayat sedapkan hati sendiri*
well, hari ni start praktikal untuk eden dan Student Banking yang lain.. Aiyaa.. skema deaay! Rayau semua department, muka ade senyuuum :) perut dah berbunyi lapar.. Tapi waktu lunch 2 jam lagi.. Ape nak buat, layan kan aje blog nie.. Boss hari ni moody sikit.. Maybe sebab Man Utd kalah malam tadi.. *Lilexxx!minum milo jomm! KLIK KEMPEN

Sunday, 6 March 2011

. Bangga ada Rooney! .

Lupakan apa yang jadi dalam Match Chelsea hari tu.. Aiman tak kisah, eden pun tarakhal! kekecewaan maybe boleh diubati malam ni dalam Match Man Utd vs Liverpool.. Eden bukan nak bangga, tapi yakin je dengan kebangkitan Rooney sejak kebelakangan ni.. Kite tunggu dan lihat jam 9.30 PM waktu Malaysia.. Alex Ferguson 3G tadi, dia cakap "Standby Tonite".. Oke Sir..

. Sahaja Aku Bersahaja .

Nikmatnya berhujung minggu! Semalam tak sempat jenguk lappy, belog and mukabuku.. Pergi makan nasi minyak kat weeding cousin.. Renjis sane sini, aissshh.. Tapi bukan eden la yang merenjis, belum tahap umur yang layak..
Kalau semalam dah penat, bermakna hari ni bangun lambat.. Biasa bro! hujung minggu korang lepaking mane? Rumah ke atau kaki rayap dengan kengkawan haaa? Kalau eden, lagi suka lepak rumah.. Then layan movie.. Baru je kejap tadi layan KCB meraih redho ilahi.. 90 episode nak tunggu.. Sabor jelah! So, bosan kan? minat Maroon 5? Jum KLIK SINI .. Hebat!

Friday, 4 March 2011

. Duit Sampingan! .

Ade rasa macam tangan gatal tak? maknanya duit nak masyuk la tu.. tapi eden kaki gatal, sebab nak kasut baru.. Hehe! Okey. pendapatan Blogger datang dari Nuffnang kan? Tapi sejak kebelakangan kehadapan dan ketepian ni, eden rase En.Nuff macam slow je.. Awat? Huh.. eden tak ade jawapan untuk soalan sendiri..
Tapi.. Eden rase semua dah tahu.. Selain En.Nuff.. ade lagi 1 community yang boleh bagi income kat blogger.. Masyukk jugak.. Insyaallah dengan izin-NYA.. Jum try SIGN UP (Klik Sini) .. Kite cuba sebulan 2 bulan.. Abang Nara kate, boleh tahan jugak la.. Ape pun, rezeki di Tangan Allah..

. Info Jumaat .

Hari Jumaat penghulu segala hari.. Berlumba-lumba kaum Adam ke masjid nak mendapatkan pahala.. Dalam mase yang sama korang tunaikan Kewajiban sebagai Umat Islam.. Macam ni lah boleh buat Suami ^_^! Murah rezeki keluarga..
Sebut pasal rezeki, kenape manusia perlu berbuat baik pada manusia untuk mendapatkan rezeki? Pekerja rapat dengan majikan untuk dapatkan job dan pangkat yang tinggi.. Artis berbaik-baik dengan wartawan untuk dapatkan publisiti mereka.. Student memuji lecturer untuk dapatkan markah yang tinggi dalam Final Exam.. Manusia merendah diri untuk mendapatkan rezeki daripada manusia sendiri?? Dunia dunia..
Ingatlah, Rezeki datangnya dari Allah S.W.T.. Dia telah mengatur rezeki kite sejak azali lagi.. Eden bersyukur andai dilimpahkan rezeki, dan eden akan berdoa agar dimurahkan rezeki.. Kenapa tidak korang meminta rezeki dari-NYA? Renungan Jumaat..

Thursday, 3 March 2011

.Sempurna sangat ke korang?.

Jangan malu untuk jadi diri sendiri.. Eden nasihatkan, supaya berbangga la mempunyai sifat yang sedia ada.. Andai sifat dan perangai korang baik, so teruskanlah keadaan macam tu.. Tapi kalau sifat korang mengundang tidak keselesaan pada orang, ayuh berubah!!
Eden bukan ape, kadang-kadang pelik dengan manusia.. Tak senang dengan perangai orang lain.. Pantang ade cacat-cela, mula nak dijadikan bahan ketawa.. Diri manusia tak ade yang sempurna.. Ingatlah! sekali korang gelakkan orang lain tentang keburukannya yang ada, maka pasti bertambahlah keburukan pada diri korang dan berkurang lah kebaikan pada diri korang jugak.. Mula lah eden nak meleter nie..!

KCB Meraih Redho Ilahi

Ketika Cinta Bertasbih kembali lagi kok! Ini sinetron patut di dukung sinetron nya.. Eden memang follow perkembangan sinetron ni.. Dari first movie KCB, sampai la ke KCB movie 2.. Then dapat tahu ade KCB the series Ramadhan tahun lepas tayangan masa Bulan Ramadhan.. Dan latest, ni dia.. Ketika Cinta Bertasbih Meraih Redho Ilahi..
Bagi eden, nak menjadi seorang Anna Althafunnisa bukan mudah dan bukan susah.. Asal kite betul-betul sayang agama islam, jatuh cinta dengan keindahannya, Bangga memeliharanya, Insyaallah Anna Althafunnisa akan jadi sebahagian watak kita.. Sama la dengan watak Abdullah khairul Azzam, suami kepada Anna Althafunnisa..
Ini kesinambungan dari KCB the series Ramadhan.. Yang mane pada mulanya Anna ada penyakit yang tak dapat lahirkan anak. Hingga memaksa Azzam berkahwin dengan Qanita, walhal Azzam menolak.. Penghujung cerita barulah Anna diberi rezeki anak dan disahkan hamil.. Dan waktu itu pernikahan Azzam dan Qanita sikit hari lagi nak berlangsung.. So, Furqan berbesar hati untuk menggantikan tempat Azzam lalu bernikah dengan Qanita.. Ayatul Husna pula dirisik oleh Ilyas.. Ini sinopsis KCB Series ramadhan..
KCB the series ramadhan ni ade 56 Episode.. Semua eden layan.. Tengok Youtube and Online Mivo untuk tayangan langsung dari Indonesia.. memang giler eden layan.. Sebab Islamic cerite ni.. Yang latest ni, ade 90 episode.. Start hari ni, jam 8.15 pm waktu indonesia.. waktu Malaysia 7.15 pm tapi tak ade tayangan kat sini.. Huh, jenuh jugak nak habiskan.. Harap-harap tak tertinggal la.. Eden dukung sinetron ini sebagai sinetron terbaik!

Wednesday, 2 March 2011

. Rumah ada Tangga .

Hari ni eden carik mase blogwalking.. Agak bertuah jugak ade mase percuma rehat depan lappy.. Tapi yang tak sedapnye, kebanyakan entry yang eden bace semua berkisahkan Kahwin.. Aiyaak!! eden bukan buhsan, tapi semangat je haha.. *cut angan-angan!
Well, tak salah cerite pasal kahwin.. Eden bace dan nilai jugak.. "Kalau buat kenduri kahwin, kite boleh berkompang.. Nak kompang 3 hari 2 malam pun tak kisah.. Cuma 2 perkara kalau boleh elakkan.. iaitu Pelamin dan PA system.. Bahayaa! " ..
Ape yang bahayanya? eden tanya ummi.. Kalau kite ada PA system, pasang lagu-lagu nasyid je tak salahkan.. Nampak meriah suasana.. Tapi ummi jawab "Ape saja tujuan baik kite, lama-lama akan terpesong jugak akhirnya".. Maksudnye, mula-mula je kite duk pasang nasyid.. 2,3 jam tetiba nasyid bertukar Balada.. Tak caya, tengoklah.. Huh. macam tu pulak..

. Man Utd Menang Gaya .

Ape gelak-gelak?? Lawak arr sangat.. Eden semangat sengkang mate pagi buto.. macam ni ekau balas kat eden.. Tapi sungguh woo.. Eden tak frust langsung Man Utd kalah.. Cume stress wei!! The dirty match! Kalau gaya Chelsea main gitu, masuk WWF laa.. Setaraf dengan cara korang main!
Tambah pulak Ref mate buto! Dah patut layang kad segala kad, tapi wat vudo je.. Ni kalau main dekat Malaysia, dah lama kena hempuk dengan penonton negara kite.. Bukan kena hempuk je, segala laser lampu PLUS botol kicap Janin kena baling..
Huh! Naseb baik Rooney derma 1 goal.. Kurang sikit kecewa.. Asalkan Man Utd menang GAYA jadilah.. Bergaya la tu kan.. Sumbat Goal dulu, kalau tidak Chelsea tak terbakor hati nak sumbat goal jugak.. Sibuk je.. Orang nak goal, dia pun nak jugak.. Poooodah!

. Sensitif boleh tersentap! .

Antara perempuan dengan lelaki kan, eden rase perempuan ni memang dah sinonim dengan perkataan EMOTIONAL.. Eden tak cakap pun, ekau semua dah tahu.. Ape nak buat, hati kite ni kecik kan.. Mudah tersentuh.. Nak pulak kalau bab-bab sensitif ni, mudah je tersentap.. Contohnye:
"Leha, tengok kau makin hari makin sihat. Pe rahsia?"
"Ko jalan dah macam tong bergerak, sakit ke?"
"Hujung bulan je sengkek, boros giler ko!"
"Muka kau pun dah menakutkan lelaki,mimpi la"
Perkara yang sensitifkan perempuan adalah Saiz badan.. Yea, eden tak tipu. ekau kalau nak bergurau, jangan nak pertikaikan kesihatan badan orang.. Mahu kena lempang serong Mak Limah, padan muka! Eden warning awal-awal ni tau.. Eden yang badan keding ni, kadang-kadang sentap jugak bile orang samakan badan eden dengan tiang elektrik! PAAANGG!!

Tuesday, 1 March 2011

. IMPORTANT! .

TONITE! pertemuan yang dinantikan Fans Man Utd hahaha! Malam ni tidur awal wei.. Match penting ni.. Waktu Malaysia 03:45 AM.. Bukan PM tau.. Kite tengok, sape yang kenaa.. Yibbbaa! Eden layaaan.. kite tunggu malam nie sama-sama!

. Kahwin? Belum lagi .

Choooi.. Eden baru habis Diploma laa, bukan Master wei.. Giler korang suh den standby kahwin pulak lepas nie! Mahu kalau parents den dengar, dikompang kepala eden kang.. Nanti dulu, Lekk Luuu.. Eden kojo pun belum ni.. Tak de lagi manager nak amik jadi pekerja auw.. Duit poket pun omak den bagi lagi.. Nak kahwin apo nyee.. Puuuih! hahaha...
Sebut pasal kahwin, ado yang tanya eden.. Best ke kahwin nie? Choooi.. Eden tak kahwin lagi.. So tak dapat nak comment laa. Cuma 1 je, eden dengar kate-kate ustaz.. Nak rase indahnya sesuatu perhubungan yang Halal, maka kahwin la kalau mampu.. Kalau nak elakkan maksiat daripada berlaku antara kamu dan kamu, maka kahwin laa untuk mendapatkan keredhaannya.. AMIN! **Pergi kahwin...

Monday, 28 February 2011

. Selesai 1 Sijil .

Yahooo! sakan gile eden meroyan.. Baru ku tahu, betapa leganya selesaikan Diploma 3 tahun.. 3 tahun.. 3 tahun.. panjang masanya, banyak kenangan wei.. Giler rindu nanti dengan bebudak tu.. So, next! Haaa.. Praktikal pulak ala-ala kerja gitu.. Well, eden baru tamatkan belajar jumaat lepas.. Mase tu petang, last paper Economy.. Jujur nie! Malam tu memang tak tenang nak study!
Giler, dok tengok orang packing barang, angkut barang masuk kereta.. Nak pulak, meja study eden betul-betul tepi tingkap.. Memang masaaaaak! habis eden goreng paper Eco sampai hangus.. Lantak laaa. kepala dah fikir nak balik wei! After tu, eden pulak royan packing barang! Hahaha...

Thursday, 24 February 2011

. Notis ngada-ngada .

Lately eden memang banyak snap pict berlatarkan meja study.. Eden tak tahu nape.. Yang pasti memang kehidupan eden sekarang full time lepak dekat meja nie.. Ala-ala ngedate gituu. Tapi bukan sebab eden nak menunjuk rupa meja eden gaya macam ne.. Seleraakk! Eden tak kisah.. kutuk laa..
Eden nak bagitu.. banyak-banyak note yang tertampal tu.. bukan penting pun.. Alaaa, tu hanya untuk amaran-amaran yang tak berape bahaye.. Budak tadika pun tak takut.. Gelakkan adelahh.. Contohnye:
" Esok paper for International Trade "
" Malam ni mesti study 4JAM! "
" Online limit 3 jam for today "
" Lunch nanti makan lauk ikan keli, WAJIB! "
" I miss my friends "
See.. giler ngada-ngada punya notis.. Tapi eden saje tampal, supaya mudah ingat aktiviti hari ni yang sepatutnya WAJIB buat dan HARAM ditinggalkan.. sebab eden tak suke ikut pada masa.. tapi suke mase ikut care den. haha.. Renung-renungkan dan selamat berblogging!

Wednesday, 23 February 2011

. Melekat di Meja Study! .

Haaa.. Kali ni eden lagak jadi Dr.Study.. Well, eden pun dah nak tamatkan belajar dalam 2,3 hari lagi.. Eden berbesar jiwa dan hati nak muntahkan apo yang eden kumpul sepanjang 3 tahun bergelar Mahasiswa.. Ayat skema habis.. Tapi kali ni, eden bagi tips macam noo nak bagi student serupe eden ni rajin Ngedate dengan buku.. Nampak daa..
FIRST.. Eden pantang kalau meja study kosong, bersih dan kemaaas! Eden polik sikit, korang anggukkan je.. Eden lagi suke selerakkan kertas and buku2 atas meja eden.. Biar bagi diri ni tahu, tuuuu diaaa berlambak lagi subjek nak kena study! jangan dook pandang, tapi ekau tak usik! Puuihh..
SECOND.. kobaa orang putih daa.. Korang lotak henpon atas meja study.. Biar kalau bunyi mesej, korang asyik melekat jee dekat meja tu.. Lamo-lamo, ekau dah malas nak ulang alik dari katil ke mejaa.. Kompem ekau terus melekat dekat mejaa tuu! nampak permainan diaa?
THIRD.. Yang ni best sikit.. Ekau buka 24 jam lampu meja korang.. Tak kesah laa tengah malam butoo ke, pagi siang butoo ke.. Biar kalau bilik korang gelap, then nampak meja study korang terang.. Haaa, macam ade NUR di situ.. Kompem punyee korang lepak kat meja study.. Ade aura gituuu!