Monday, 15 November 2010

. Masalah di Dapur saya .

4 days!! Nak reason lagi ke mane aien menghilang dengan blog tak terupdate? No need kot. aien tak nak biasakan diri dengan memberi Alasan alasan dan alasan! But 3hari nie aien tak berape sihat. Demam yang tetiba, sakit tekak dan selesema serta masalah perut yang ade selera makan bertambah. Erkk!! Okey, tak nak citer panjang. Cuma 1 je perkara yang aien nak buat. Nak menjerit mintak TOLONG kat blogger!!
Listen! haha sejak 3 dan 4 minggu yang berturut-turut, Rumah aien mengalami 1 masalah yang luar biasa! sampaikan Ummi aien dah naik pening *ting tong Kalau orang atasan pun dah naik pening, apatah lagi orang bawahan yang langsung tak ade pengalaman! Maka aien seru kepada semua Rakyat Blogger untuk membantu bersama-sama peningkan kepala bersama kami! Hahaha
Di sini aien nak menjalankan 1 server kat Semua blogger. Masalah dalaman yang kitorang seisi keluarga alami adalah Pemilihan Beras yang Berkualiti dan tidah mudah basi! Dapat tangkap tak masalah aien nie? Yea BETUL!! Kalau korang nak tahu, setiap kali masak nasi menggunakan Beras jenama XXX malangnya tak bertahan lama! If hari ini petang aien tanak nasi, esok pagi dah basi. Tak sampai sehari kan ia bertahan? Disebabkan masalah ni, Rumah aien akan bertukat Jenama Beras setiap 3minggu sekali!! Membazir...
So, untuk settle kan masalah yang tak bermasalah ni. Aien nak tahulah ape Jenama Beras korang pakai. Or ade cara-cara yang bagus masa nak basuh beras supaya tahan lama. Letak madu ke, letak gula sekampit ke, rendam dengan air bunga ke beras tu, atau hanya boleh masak nasi pada waktu malam barulah Mujarab? Erkk!! Tahyul!

6 comments:

marwa kam to mey said...

saya dirumah menggunakan beras taj mahal. memang mahal. disebabkan ia kurang kanji utk menjaga kedietan dlm rumah ni.sampai sekarang rumah kami tak tuka2 beras. ia lambat jugak lah nak basi. tapi satu je problem beras ini. saya ini dah la kurus. bila makan beras takde kanji memang tak kan naik berat badan. lagi satu beras ini memang rasanya tawar. kah kah kah . kalau lah satu rumah ada penghuni 10 org ++ memang bankrup agaknya nak mkn beras ini ;)

Cik Aien said...

beras taj mahal a.k.a beras mahal :) Ummi aien tak nk gunakn beras tempatan. sebb mengapa dan kenapa aien xthu la. dia lebih suke beras siam. aisehh..

nk beli beras taj mahal, mmg berkualiti. masaalahnye, rumah aien ni mengndungi 10 penghuni berperut sorang 1 :)

marwa kam to mey said...

beras siam? saya ada kawan tokey beras siam ni. nnt kita tanya dia lah. beras siam mana yang paling berkualiti tinggi dan tak mudah basi . okey tak idea nie? ;D okey tak? ngeeee

Cik Aien said...

tokey beras tu! boleh gak mcm tu :) sharing is caring hehe..
Kalau dapt beras siam free, lagi okey idea tu haha!

akubiomed said...

Beli beras Jasmine yang ada gambar Jalaludin Hassan :-)

Anonymous said...

beras super tempatan tesco sgt sedap.. serious.. jgn pndg sbelah mata jenama tesco.. super siam die xsdap..